Stifado är en av mina grekiska favoriträtter. Man kan laga det med nästan vilket kött som helst, jag brukar välja kyckling, och då gör jag så här:
För ca 3 pers.
Lägg in 7-8 kycklingklubbor i ugnen, som du kryddat efter behag och ringlat lite olja på.
Under tiden de är i ugnen hackar du charlottenlök, rödlök eller/och eller vanlig lök. Till mina 8 klubbor hackade jag 8 små rödlökar och 8 charlottenlökar. Jag brukar göra det på vanlig lök också, men nu hade jag de andra smålökarna hemma.
Stek upp den hackade löken i olivolja, sätt i ca 1 dl tomatpuré, krydda med oregano, basilika, timjan, salt, peppar, cayennepeppar och lite socker. Lägg gärna i en kycklingbuljongtärning också, men inget måste. Häll i ca en halvliter vätska. Antingen hälften vin och hälften vatten eller bara vatten. I med 4-5 lagerblad också och låt koka ihop en stund.
När kycklingen varit i ugnen ca 30 min och såsen puttrat ca 20 min, tar du ut kycklingen och häll över såsen på kycklingen. Låt vara i ugnen i ca en timme till, så den blir riktigt mör. Supergod att ha med i matlådan dagen efter också. 🙂
Servera med vad du har hemma. Jag brukar bara ha vitt lantbröd till, en liten sallad och tzantziki. Men det går lika bra med rotgrönsaker eller ris. Kali orexi!
1 Comment so far