Greklandsbloggen har träffat Larsa Foods och pratat om hur de startade men också om deras relation till Grekland och den grekiska maten.
Att Husam hamnade i Sverige var en ren slump.
Han kom från Irak till en kallt och grått Sverige i dec 1992. Han lämnade allt och fick börja på nytt. Det var som att dra upp en djupt rotad växt med rötter och plantera om den på en helt annan plats, berättar Husam.
De första 6 månaderna i Sverige var tunga och det tog ett antal år innan Husam kände sig riktigt integrerad i samhället.
Han hade stora drömmar om att arbeta inom sitt yrkesområde som arkitekt men tiderna var svåra och det rådde lågkonjuktur.
Men Husam menar att människans anpassningsförmåga och styrka för att möta utmaningar är otrolig, och blev inspirerad av en svensk pilot som skolat om sig till taxichaufför. Kan han så kan jag, tänkte Husam.
En bekant från Irak, som kom till Sverige på 60-talet, jobbade med import från Grekland och ville ha hjälp med sitt företag och på den vägen är det. De reste till Katerini och träffade producenter för oliver och feferoni. Efter några år utökade de sortimentet med fetaost från Grevena.
Där finns förresten en fantastiskt restaurang som serverar otroligt god lammstek, säger Husam.
Den grekiska krisen har påverkat oss och marknaden både negativt och positivt. Det negativa är att alla vill sälja för att få in likviditet, och då händer det att priser dumpas och marknaden blir orolig.
Men det positiva är att grekerna verkar ha vaknat till och förstått att de måste skärpa sig, och det har de förstått den hårda vägen.
Det är viktigt att alla regler och bestämmelser följs och att ex deklarationer är korrekta etc. Sånt som greker förut kan ha sett ”inte så noga” har de nu anammat då det påvisar kvalitet och kompetens.
Kvaliteten idag kollas hela tiden av Larsas leverantörer men även i Malmö görs stickprov.
Larsa träffar många leverantörer på de stora matmässorna i Frankrike och Tyskland. Grekerna är duktiga på att presentera sitt sortiment där. Matmässan är otroligt inspirerande och Larsa besöker alltid dem.
Greklandsbloggen är väldigt imponerade av alla vackra mönster som Larsa har på sina produkter och fick veta att det är Hilanders designar dem (vi på Greklandsbloggen tycker att man ska göra klinker av dem). 🙂
Husam och hans familj har ofta semestrat i Grekland och sist var det på Skiathos som gillades mycket. Fantastiskt vacker ö som vi säkert återvänder till, säger Husam.
Medelhavsländerna har en historisk matkultur och många smaker kommer igen i flera länder. Det är därför det området är så spännande, man kan blanda smakerna och det blir fantastiskt gott. Men det är väldigt viktigt att man respekterar maten och benämningen av produkterna, tycker Husam.
Man ska kalla produkten för vad det är. För oss är det viktigt att man benämner produkten korrekt och inte hittar på ett nytt namn som vilseleder kunderna. Exempelvis vill vi inte kalla en grekisk grillost för nåt annat än just Grekiskt grillost, inte ”grekisk halloumi” eller nåt liknande.
Fokus framöver är fortfarande medelhavsmat från östra medelhavet. Maten därifrån har otroligt lång historik som påverkat varandra i flera tusen år, och de smakerna vill vi hitta. Blandningen är fantastisk!