stränder, grekiska, greek, greece, beach, ellada, islandhopping, grekland, islands

Båtluff 2013 Kykladerna, Grekland

I år var vi fem personer som båtluffade i Kykladerna i Grekland från den 17 – 31 juli. Vi flög via Aten eftersom vi hittade kanonbra flygbiljetter dit med Norwegian för runt 1000-lappen. Vi bestämde oss för att inte förhandsboka något hotell utan ta det som det kommer.

Jag tänkte berätta om hela öluffen i stort nu, men sedan mer ingående för resp. ö i separata inlägg.

Vi landade i Aten runt 4 på onsdagsmorgonen och tog oss till hamnen i Rafina med en buss. Bussen går utanför flygplatsen hela tiden och kostar 3 euro. Jag fick tipset av min kusin som bor i Aten att det är enklare att ta sig till Rafina, dels för att det är en mindre hamn och dels för att det är närmare, man slipper ta sig via Aten (som när man åker med båtarna från Pireus).

Hamnen i Rafina
Hamnen i Rafina

Väl framme i Rafina fick vi sätta oss på ett litet café och vänta tills kontoret som sålde båtbiljetterna öppnade, vilket de gjorde runt 6. Färjan till Mykonos (Blue star ferries) som var vår första destination, gick vid 7.30 och var framme vid 11.50. Det var ganska glest med folk på hamnen och väldigt lugnt.

Vi köpte biljetterna, som kostade 28 euro per person och gick ombord på den tomma färjan på en gång. Vid 7.30 var färjan knökfull av greker. Folk lade sig att sova lite varstans där det gick. På färjan fanns en mysig servering där man kunde köpa frukostfrallor, kaffe, te, kakor etc etc.

När vi anlände till Mykonos möttes vi av en hel del hotellägare med pärmar och plakat med information om deras hotell.

Framme på Mykonos
Framme på Mykonos

Vi gick fram till en av dem och hon visade lite bilder på sitt hotell. Det verkade intressant och vi sa att vi kunde tänka oss kolla på rummen. Alla fem tryckte in oss med packning i hennes lilla bil och så åkte vi iväg till hennes hotell. Hon erbjöd oss en stor lägenhet för 5 personer för 15 euro/natt/person, men vi tyckte att hotellet låg lite för långt utanför och tackade nej. Hon körde in oss till stan, där hon släppte av oss och önskade oss lycka till.

Här åker vi med en hotellägare som vill visa sitt hotell
Här åker vi med en hotellägare som vill visa sitt hotell

Vi bestämde oss för att äta en bit mat och ta en liten paus i hotelljakten. Efter en härlig lunch frågade vi servitören om inte han hade nåt tips på boende – och det är klart han hade. 🙂  Han ringde Georgos som hade 30 olika boenden på Mykonos, och han hämtade oss på restaurangen för att köra oss till ett av sina hotell. Men även det låg lite utanför, så han ordnade en tvåvåningslägenhet mitt i Mykonos stad med balkong för oss alla fem för 20 euro/pers/natt. Superfint!

Utsikten från vårt hotell på Mykonos
Utsikten från vårt hotell på Mykonos

Efter 3 fantastiska dagar på Mykonos åkte vi vidare med Superjet (små, men snabba båtar) till Naxos. Båten tog bara nån timme och kostade runt 30 euro/pers.

Väl framme i Naxos fick vi åter skjuts av en hotellägare till sitt hotell, men vi gillade inte det speciellt mycket så hon körde oss ner till St George beach där vi stod och funderade hur vi skulle göra. Vi bestämde oss för att ta bussen mot Agios Prokopios, där stranden är finare. Bussen kostade 1.60 euro och tog bara en kvart. I Agios Prokopios gick vi förbi ett frukostcafé, som verkade ha hotellrum på ovanvåningen där alla balkonger vätte ut mot havet. Vi frågade om där möjligtvis fanns lediga rum och fick 3 dubbelrum med havsutsikt för 30 euro/rum/natt. Riktigt fina rum, och Irini som visade oss runt var riktigt hjälpsam och trevlig.

Här står jag och frågar om rummen är lediga.
Här står jag och frågar om rummen är lediga.
Utsikten från vårt hotell på Agios Prokopios
Utsikten från vårt hotell på Agios Prokopios

Efter 4 dagar på Naxos tog vi Skopelitis färjan (som åker runt bland de mindre Kykladerna) till Koufonisia. Färjan kostade 9 euro/pers och tog ca 2 timmar. En väldigt skön färd eftersom båten stannade till på Iraklia och Schinoussa på vägen, så man fick en liten titt på de öarna också.

Skopelitis
Skopelitis
Snart framme i Koufonisia
Snart framme i Koufonisia

Men när vi kom till Koufonisia på onsdagen fick vi veta att där pågick en musikfestival och en regatta så där var väldigt fullbokat överallt. Men folk var så hjälpsamma. På ett hotell ringde ägaren runt till 4-5 andra hotellvänner för att se om nån av dem hade rum. Vi hade iaf tur och lyckades ordna rum för två nätter innan vi drog vidare till Santorini på fredagen.

Vi fick ta Speedjet-båten till Santorini, den åkte via Amorgos och kostade runt 47 euro. Färden tog ca två timmar och vi var framme vid halvåtta på kvällen. Vid Santorinis hamn stod som vanligt hotellägare med skyltar och plakat, men de flesta hade rum på östkusten. Vi ville se om vi kunde få något rum på västkusten dvs Oia, Imerovigli eller Fira och tog istället bussen in till Fira.

Fira
Fira
Hotellet i Kamari
Hotellet i Kamari

I Fira hyrde vi en bil och tog oss runt längs västkusten för att hitta boende, men det var helt fullt överallt. Så vi fick känna oss besegrade och körde till Kamari där vi fick tag på ett mysigt hotell med pool och frukost för 60 euro/natt. Jag föredrar att ha pool på Santorini. Vi njöt av ett par riktigt lata dagar vid poolen innan vi bestämde oss för att ta oss vidare till Milos.

Vi hade tänkt ta Speedjet-båten som gick vid 18 på söndagen men den var helt fullbokad och fick istället ta nattfärjan som gick vid 00.15 från Santorini och anlände till Milos vid 4.30 på morgonen. Färjan kostade 17 euro. Nattfärjan var otroligt mysa att åka med, en avslappnad stämning och massa backpackers överallt.

Nattfärjan från Santorini till Milos
Nattfärjan från Santorini till Milos

Vi hade fått tips sedan innan att Polonia på norra Milos var fantastiskt mysigt så vi lyxade till vårt boende och bodde på Hotel Del Mar, vilket var det finaste lägenhetshotell jag bott på med otroligt vacker inredning, supertrevlig personal och service.

Hotel del Mar på Milos
Hotel del Mar på Milos
Hotel del Mar på Milos
Hotel del Mar på Milos

Efter ett par dagar på Milos tog vi sedan Speedjet-båten till Pireus (den gick tyvärr inte till Rafina). Men vi passade på att träffa min kusin som hämtade upp oss vid hamnen. Efter en massa fantastiskt goda mezes så körde hon oss till flygplatsen och sen flög vi hem.

Pireus Aten
Pireus Aten

Om det är nåt som jag kan dela med mig av vad gäller båtluffen i Grekland/Kykladerna så är det följande:

  • boka aldrig något  boende i förväg, du får bättre pris på plats
  • oroa dig inte över att hitta boende, såvida du inte har speciella krav eller behov på boendet
  • om du ska åka mellan två mindre öar (speciellt på helgerna när grekerna själva är ute och åker) så boka båtbiljetten i god tid, såtillvida du inte kan flexa lite med datumen
  • var kräsen om du följer med en hotellägare som står vid färjans hamn och vill visa dig sitt hotell. Ta inte första bästa, utan ta det lugnt och våga tacka nej.
  • PRATA med invånarna när du kommer till din destination, de flesta känner nån som har hotell och kan hjälpa er med boendet.
  • googla lite om ön som du ska till så du vet på ett ungefär vilken del av ön du helst vill bo på, det hjälper när du ska fråga efter boendet.
  • om ni är ett stort sällskap som behöver fler än tre rum och som vill bo på samma hotell skulle jag rekommendera att inte åka under juli-augusti, i annat fall bör ni förhandsboka ert hotell.
6 comments
  1. Trevlig och mycket bra beskrivning av hur det är att båtluffa! Jättebra att du ger praktiska råd, det underlättar säkert för många. Själv har jag nästan hela Kykladerna kvar att se…

    1. Tack Ingabritt 🙂 min favorit i Kykladerna är Koufonisia, så mysig liten ö. Och så Naxos, alltid lika fint 🙂

  2. Jättefina bilder och mycket bra tips inför sommarens resa. Vad heter hotellet som ni bodde på i Kamari? Var ni nöjda med boendet och hur långt hade ni till stranden?

    1. Tack! Vi hittade hotellet i Kamari genom att fråga oss omkring i byn, jag minns tyvärr inte vad det hette, men det låg några gator upp från den svarta lavastranden. Vi var väldigt nöjda med boendet och vi vågar vara kräsna och tacka nej eller pruta på priset 🙂 Roligt att ni ska åka dit i sommar, missa inte att åka till den Röda stranden och till Fira/Oia såklart 🙂

  3. Tack för massa tips och inspiration. Hittade bloggen när jag googlade öluff 🙂

    1. Tack Towe, kul du hittade hit 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.