Inlägg
14 kommentarer

Ska vi starta en skola i Grekland?

Många gånger dagdrömmer jag på om starta ett nytt liv i Grekland. Tänk att få äga ett litet hotell där nånstans och leva ett vardagsliv där, hur hade det varit? Hade man njutit av solskenet lika mycket efter ett halvår eller hade man tagit det för givet? Hade man ätit sena goa grekiska middagar ute på nån favoritkrog var och varannan dag? Hade man köpt närodlad honung och olivolja och bara fnyst åt minnena av smaklös snabbmat?

Kanske romantiserar man det alldeles för mycket, men nog hade det varit spännande att ta ett sabbatsår och testa.

Det största hindret är skolundervisningen – vart skulle mina söner ha gått i skola? Jag har sökt överallt på nätet, men det verkar inte som att det finns någon skola där med heltidsundervisning på svenska – är det bara jag som tycker det är konstigt? Det finns en del svenska skolor med ett par timmars undervisning i veckan, men ingen ”heltids-skola”… Med tanke på hur många år svenska har rest dit, så tycker jag det är lite konstigt att vi inte har kommit längre med att erbjuda ”heltidsskolor” där.

Till och med i Thailand finns det ”helstidsskolor” men inte i Grekland. De har säkert en hel del erfarenhet som man kan ha nytta av. 🙂
Man kanske ska starta en – på Kreta kanske? Nån som är på?

14 Comments

 1. Enligt ryktet så finns det en svensk skola på Rhodes. Jag googlade nu och lyckades bara hitta det här: http://www.riswedishheritage.org/whatis.htm

  Det är absolut knöligt med utbildning och allt här nere i Grekland. När jag och Giannis skaffar smått så vette huggarn hur vi ska göra. Utbildningssystemet här är så bristfälligt…

  Hur som helst: JA jag är gärna med och startar en svensk skola. Vore otroligt roligt!
  Kram.

  Reply

 2. Jag var i kontakt med Lena på den svenska skolan på Rhodos för ett tag sedan, och det är tyvärr likadant där, det är bara en del timmar i veckan för barn som går på grekisk skola. 🙁

  Kul! Att du är på att starta skola! Då är vi TVÅ nu iaf 😀

  Reply

 3. Det är sant, det finns ingen svensk heltidsskola i Grekland, bara lördagsskolor. Tanken är väl god att starta en! Men tyvärr tror jag det är för dåligt underlag, det bor inte tillräckligt många svenskar på en och samma plats.

  Reply

 4. Mmm.. det är nog inte det enklaste projektet, men finns det inte ganska många svenskar/skandinaver på Kreta. Kanske en skandinavisk skola skulle fungera. 🙂

  Reply

 5. man borde hjälpa till med insamling pengar till dom stackarna, dom samlar ju till allt annat!

  Reply

 6. snubblade på det här inlägget när jag var ute på nätet och letade information om att flytta skolpeng. Blev så inspirerad, ser att det är lite gammalt men hoppas att någon följer tråden fortfarande. Vi har tidigare bott på Kreta i 3 år med barnen men blev av personliga skäl tvungna att flytta tillbaka till Sverige för ca: 1 år sedan. Vi längtar så tillbaka och hade det funnits en svensk heltids skola hade saken varit klar. Som det ser ut i dagsläget finns det ju bara kompletterande svensk undervisning. Skulle vara underbart med en svensk skola på Kreta och jag tror nog att det finns nog med svenskar där. Om inte annat så skulle nog många överväga flytt om bara skolgång var möjlig. Så om ni har några planer, räkna med mig:) kram

  Reply

 7. Hej! Nu är ju detta inlägg lastgammalt…men om intressenter finns så är jag väldigt intresserad. Jag är lärare själv upp till trean, förskola och lågstadiet. Man kan också ha hemundervisning vi en svensk skola med färdiga lektionsplaneringar..vet att det finns ett sådant företag. Så om man är en grupp familjer är ju det också en lösning.. Det finns många svenskar på Kreta, jag var där i våras och kontaktade dem…45 stycken i bara Chania om jag minns rätt.

  Reply

  • Hej, ja jag tror att det finns intresserade människor i hela Skandinavien och Kreta såklart. En idé är att starta en Facebooksida och se om du kan hitta likasinnade. 🙂

   Reply

 8. Hej
  Ja är gärna på att starta på Kreta om någon har intresse jag kan även grekiska och jobbar som lärare i Sverige

  Reply

  • En utmärkt idé, men vi måste få igång planering, samtal och diskussioner. Jag och min fru står i startgroparna för att flytta ner. Min fru är förtidspensionär, men jag måste ha en liten inkomst.
   Vi är 52/51 år gamla.
   Min erfarenhet ligger i att ha arbetat många år med offentliga upphandlingar, skoladministration och allt som rör skolorganisation, vid en kommunal vuxenutbildning.
   Tråden är gammal, men om ni ftf följer den – maila så diskuterar vi vidare.

   Reply

   • Hej Magnus, hur går detta? Några fler planer med starta en skola? Jag är snart färdig lärare, jobbat i Oslo 10 år som lärare. Hade LÄTT starta upp en skola med fler bak mig. Utbildning är det bästa vi kan ge barn, framtidens vuxna på vår jord. Färdig maj 2020
    Klass 1-6 lärare. Mvh Caroline

    Reply

 9. Hur går det med detta?
  Vi vill gärna bosätta oss utomlands men vet inte vart det finns skolor.
  Jag och frugan kan möjligen vara med på att i så fall starta något i just Grekland.

  Ingen av oss är utbildade lärare men vi gör gärna vad vi kan för att då det att hända.
  Har ett barn på 1 år och ett på 10 år.

  Om inget annat så är alla tips välkomna.

  Tack!

  Reply

  • Hej
   Vad jag vet så har inget hänt hittills. Och det är nog extra krångligt under rådande omständigheter. Jag skulle rekommendera att du går in på nåt större Greklandsforum på Facebook och tar upp frågan där. 🙂
   Lycka till!

   Reply

Kommentera

Required fields are marked *.