Inlägg
0 kommentarer

Grekisk sallad, biffar i tomatsås och ris

Det finns nog en massa familjerecept på hur man gör den här rätten som på grekiska heter Soutzoukakia. Här är mitt recept:

Du river en lök, en klyfta vitlök och blandar samman det med ca ett halvt kilo blandfärs. I det lägger du också vit- och svartpeppar, paprikapulver, lite chilipulver, salt, oregano och basilika (minst en msk vardera), ett ägg och ca en halv dl ströbröd. Blanda samman allt och forma till köttfärsbiffar.

grekiska biffarStek biffarna på båda sidor i olivolja, ställ undan dem på ett fat och i stekpannan lägger du i ca en dl tomatpuré. Låt gärna tomatpurén stekas lite i pannan för att ge ordentligt med smak innan du kryddar med salt, peppar, oregano, basilika och glöm inte 1-2 tsk socker. Häll i ca 3-4 dl vatten och lägg i biffarna igen. Låt det ligga och puttra i ca 15 min.

Under tiden kan du koka ris till eller göra klyftpotatis i ugnen, vilket man föredrar (eller har hemma).

Jag brukar ha nåt grönt till också och den här gånger stekte jag lite brytbönor i olivolja.

IMG_5244

Till maten brukar jag göra en grekisk sallad. Blanda samman tomat, rödlök, paprika, fetaost (se till att ta en god fetaost, kolla Greklandsbloggens test) och kalamataoliver. På vintern byter jag ut gurkan mot lite sockerärtor istället, det är krispigt och gott, tycker vintergurkan är lite smaklös. Krydda med lite oregano, olivolja och salt. Klart!

Kommentera

Required fields are marked *.